Prețul ar putea să mai crească până în luna decembrie, chiar înainte de Crăciun. Ctât costă un kilogram de carne de porc?
Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun. Vești proaste pentru români, cu aproape două luni înainte de sosirea sărbătorilor de iarnă. Unul dintre cele mai consumate produse în România are un cost mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun
Carnea de porc s-a scumpit semnificativ. În plus, se așteaptă ca prețul să mai crească până în luna decembrie. Situația este cauzată în urma scumpirii facturilor la energie, dar și pentru că acest an a fost unul greu pentru agricultori.
În 2022, prețul cărnii era între 15 lei și 20 de lei pe kilogram. Însă, în acest an, cel mai mic cost este de 25 de lei/ kg pentru acest produs. Același lucru se întâmplă și în cazul porcului „în viu”.
Anul trecut, prețul pe kilogram era de circa 12 lei. În schimb, în 2023 este de 15 lei la crescătorii de porci în Banatul Montan. Sătenii spun că cerealele sunt puține și mai scumpe, fiind nevoiți să le cumpere din zona de câmpie.
Dacă animalul este direct tăiat și tranșat de crescător, un român plătește cel puțin 25 de lei pe kilogramul de carne. Cea mai costisitoare carne de porc „în viu” este cea de Mangalița. Prețul este cuprins între 30 și 35 de lei.
Unii români aleg să cumpere purcei pe care îi cresc, ca mai apoi să îi sacrifice de Crăciun. O pereche de purcei se vinde cu aproximativ 600 de lei la ora actuală, însă este posibil ca prețul să mai crească până în decembrie.